I Love Free Software mobiel: het Replicant besturingssysteem in de praktijk

I love Free Software!

Op I Love Free Software Day 2020 zou ik graag aandacht willen besteden aan het Replicant besturingssysteem en haar willen bedanken. Replicant wordt actief ontwikkeld en stelt gebruikers in staat om mobiel Vrije Software te gebruiken.

Als gebruiker met een niet-technische achtergrond was het voor mij een eer en een privilege om deel te nemen aan de Replicant Birds of a Feather (BoF) ontmoeting op FOSDEM 2020. Daar concludeerde ik dat mijn keuze voor Replicant niet alleen het milieu helpt en de duurzaamheid van mijn hardware versterkt maar dat het project ook actief ontwikkeld wordt en meer hedendaagse hardware zal ondersteunen. Aan het einde van de ontmoeting deelde het team Replicant-stickers uit namens de Free Software Foundation, waar u lid van kunt worden.

Ik kwam er in de praktijk achter dat u zelf een apparaat kunt rooten, kunt controleren dat het versleuteld is (IsPhoneEncrypted), er 2FA (andOTP) en OMEMO-versleutelde XMPP berichtuitwisseling (Conversations) op kunt gebruiken, uw notities veilig kunt opslaan (Notes), zich op podcasts kunt abonneren en ernaar luisteren (AntennaPod), RSS kunt lezen (Feeder) en er nog veel meer mee kunt doen dankzij de F-Droid pakketbron. Een smartphone uit 2011 biedt geen hedendaagse hardware-specificaties maar dankzij ForceDoze wordt mijn batterij tussen sessies door gespaard. Misschien dat u Replicant kunt proberen; ik heb het gedaan en ben er blij mee!

#ILoveFS