Hoe ik aan een Thinkpad T60p coreboot GNU Linux-libre Trisquel laptop kwam

Thinkpad T60p

Thinkpad T60p

 

Onlangs ging er iets mis met mijn laptop en was ik meerdere dagen niet in staat om online te gaan. Er was hiervoor geen snelle oplossing. Dit betekende dat mijn behoeften veranderden en ik besloot om voor een tweede laptop te gaan zodat ik er een als back-up achter de hand kon houden.

Als Fellow van de Free Software Foundation Europe las ik over het FSF Respects Your Freedom certificatieprogramma en ik besloot dat een tweedehands laptop met coreboot en GNU Linux-libre een geschikte oplossing zou zijn.

Voor tweedehands gaan leek voor de hand te liggen: het is kosteneffectief en beter voor het milieu. Als je een populair model hebt dan zijn vervangende onderdelen ruim beschikbaar.

Dus vond ik het fijn om te horen dat Kevin Keijzer een opgelapte Thinkpad aanbood. Hij voegde de beste onderdelen van twee Thinkpads samen en dankzij het Libreboot-project kon hij de laptop flashen met gebruik van Flashrom. Daarbovenop installeerde hij het besturingssysteem van mijn keuze. Voor mij is dat Trisquel, omdat het op GNU Linux-libre draait en het ondersteund word door de FSF. De laptop zou niet slagen voor de FSF Respects Your Freedom-certificatie vanwege de 64 kB VGABIOS.

Kevin combineert de beste onderdelen van twee Thinkpads

Kevin combineert de beste onderdelen van twee Thinkpads

 

Kevin en ik kwamen een prijs overeen waar we allebei mee konden leven en ik was blij om een hoog serviceniveau te ontvangen. De laptop bevat geen duidelijk zichtbare krasjes, hij is geflashed met SeaBIOS en Trisquel 7 GNOME en de programma’s die ik had gespecificeerd zijn geïnstalleerd. Ik moedig iedere Vrije Software-gebruiker aan om contact op te nemen met Kevin om de kwaliteit van zijn technische werk en zijn serviceniveau te beleven.

Kevin flasht coreboot

Kevin flasht coreboot

 

In de tijd dat ik niet over een werkende computer beschikte heb ik die van een collega bevrijdt door Ubuntu te installeren. Op zijn laptop heb ik de bloatware verwijderd en Office vervangen door LibreOffice.

Nu dat alles weer netjes draait kan ik documenten synchroniseren en dat is gemakkelijk in het geval van een noodsituatie – vooral als je vertaalt voor Free Software Foundation Europe.